top of page

(8) Bütünlük İçinde Var Olabilmek

Güncelleme tarihi: 27 Eki 2021

Yaşam aslında oldukça basittir!


Onu karmaşık hale getiren insan zihnidir. Her şeyin kendi ihtiyaçları için, kendi hizmetine var olduğuna inanmak gibi bir yanılsamaya düşer. Hor kullanır her şeyi zaman zaman, şefkatsizce, sonsuz bir kaynak varmışçasına.


Doğaya karşı yaşar aslında!


Oysa doğa öyle midir? Doğada hiçbir şey insana karşı ya da insana rağmen olmaz, insan için olur. Bu bir bütünlüktür. Her şey birbirinin parçası, tamamlayıcısıdır.


İnsanın doğayla birlikte olmaya ihtiyacı vardır. Oysa doğa insan olmadan da var olabilir yaşamda ama ya insan? İnsan yaşayamaz doğa olmadan, canlılar olmadan.


Kendi düzeninde kurgulanmış bir sistemde var olabilmek, bütünü koruma zihniyetiyle başlar ve o zaman tüm canlılar için sürdürülebilir bir yaşam olur.


  • Bu kadar basittir işte!


Gereklilikler diye bir kavramla savrulur gider insan, doğaya, hayvana zarar vererek, yok ederek, kendini, insanı var etmeye çalışır. Oysa bütünlükle var olabiliriz, sistemde bir şeyler eksikse bu hiç birimizin faydasına olamaz.


Bütünlüğün yaşamda sağlıklı ve canlı kalabilmesi için de kaynakların limitli olduğunu, en önemlisi her şeyin herkes için olduğunu, herkesin de insandan, hayvandan, doğadan oluştuğunu her daim hatırlamayı ve hatırlatmayı unutma ey İnsan!


Yaşama isyan etme, kendine çeki düzen ver. Sen yaşama ne sunduysan onu kendi yaşamına çekecek olansın keza. Dışarda gördüğün yaşam senin oluşundan ibaret sadece. Sen kimsen bu yaşamda, yaşam da sana onu getirir.


Olanlar ne bunlardan ne ders çıkarabilirim diye bakabilir, fark edebilir, fark ettiğinde sorumluluk duyabilir, sorumluluk için de harekete geçebilirsen, her şeyi herkesle paylaşabilirsen bütün için çok şey yapmaya başlamışsın demektir.


Ya sonra ya sonuç?


Sonuç elbette önemli ama asıl önemli olan; insana diğerlerinden farklı verilen tek üstünlük, bilinçle düşünebilmek ve düşündüğü ile seçim yapabilme özelliği sayesinde deneyimledim, paylaştım, yaşamaya ve yaşatmaya gönül verdim demektir.


İşte insanca olan budur; herkesin yaşama hakkına saygı duymak! Ve bu da yetmez; yaşatmak için de bahaneler üretmeden sorumluluk alan olmak demektir.

İnsan kalabilmekse herkesin acılarını, ihtiyacını anlamaya niyetli olmakla başlar. Utanmayı bilmeyi, mahcubiyeti, adil ve ahlaklı bir şekilde yaşamayı ve yaşatmayı ister.


Erdemli bir yaşam; bölen, ayrıştıran olmayan, öteki tarafta yer almayan, her canlıyı yaşatan ve birleştirebilen insan olabilmekle, herkesle birlikte şiddetsizlikle var olabilmeyi seçen olmakla gerçekleşir.


Eğer bilinçli ya da bilinçsizce isyan etmeye, bir diğerini ezmeye, küçültmeye, yok etmeye, işkence etmeye, can yakmaya çalıştığında ya da aktif bir zarar vermesen bile yaşamda pasif kalmaya karar verdiğinde veya olana karşı durarak, etkili olmak yerine reddeden, şikâyet eden olmayı seçtiğinde dünyada hiçbir şey değişmeyecek!


Çünkü bu duruş etkili değil sadece tepkili insan duruşudur. Değişmesi için insanın seçim yapması gereklidir. Sen seçim yapıp sorumluk almadığında, hep başkasını suçladığında daha çok acı deneyimleyeceksin. Yaşama ne kadar tepkili isen, sana o etkiyle dönecek. Bu bir fizik kuralı!


  • Sen karşına çıkacak tepkinin en başında etkisi olmayı seçebilirsin!

  • Sen istediğin yaşamı kurgulayan hatta onu yaratan olabilirsin!

Yaşamla zıtlaşarak değil, yaşamla uyumlanarak güzelleştirebilirsin dünyanı.

  • İdrak edemeyip, algılayamadığında ya da olanların arkasında bir mantık göremediğinde sisteme teslim olmak da yaşamını kolaylaştırır, unutma!

Bir şeye karşı duruş sergilemekle hem kendi dünyan hem dünya kurtulabilir ama sürekli bir şeyle savaşırsan, o zaman savaşın tarafları olur ve sen bulunduğun taraf için karşı tarafı ötekileştirirsin. Kısa vadede kazanan da olursun belki ama uzun vadede insanlık kaybeder, aslında yine sen kaybedersin.


Mücadeleyi biri için diğerine karşı değil, hepsi için, bütün için, sistem için, tüm insanlık için, doğa için istemek, dilemek asıl barışı ve huzuru getirecektir. Bütünün faydasına olan herkes ve her şey uğruna etkili olmakla mümkün olacaktır.


  • Bir şeye rağmen, bir şeyi geride bırakarak, diğerine karşı değil!

Bir şey uğruna yaşamak, onun için adamaktır. Fayda burada; bütün ve tek olabilmekte!


Kendim ve bütünün hayrına olacak şifa dileklerimle…


Sağlıcakla

Aynur Görmüş



bottom of page