top of page

122- K o r u y a l ı m!


 

Dünya sadece bize ait bir yer değildir!  Bir canlı diğer canlıya hizmet etmeye de gelmemiştir.

 

Doğa’da her şey birbiri ile tamamlanarak, bütünlük haline var olabilirse canlılığını koruyabilir. Bütün canlıları korumak ve kollamak, yaşatmak insana verilmiş en büyük görev ve sorumluluktur. Çünkü düşünebilen, sorgulayabilen bilinç sadece insana verilmiş bir özelliktir. Ama bunu kibirlenmek için değil dayanışmak, yardımlaşmak en önemlisi yaşatmak için kullanmak önemlidir.

 

Hepimizin birbirimize ihtiyacımız varken; bu bilinçle birbirimizi adilce yaşatmaya gönüllü olursak, geçinebilirsek doğa ile ne güzel bir yer olurdu dünya kim bilir!?

 

İnsan türünde doğmuş olabiliriz ama insan kalabilmemiz için herkesin acılarını anlamak, her canlının yaşamasına dair de sorumluluk almamız gerekiyor.

 

 

Biz hayvanlara aşığız! 

 

Ama sevmiyorum diyenlere de bir sözüm var; en azından zarar vermeyin, en azından yaşama haklarına müdahale etmeyin, kısacası gölge etmeyin, sevenlerin şefkati onlara yeter.

Korkuyorum diyenlere; çok işkence görüyorlar ve o korkuyla kendini koruma iç güdüsü ile de saldırgan olabiliyorlar.

 

Sahipli veya sahipsiz hayvanların sitelerden uzaklaştırılmasına, yaşam alanlarına müdahale edilemesine, zor şartlarda yaşamaya sevk edilmek suretiyle ormanlara ya da ölüme terk edilmesine dur deyin. Sitelerin, komşuların, kurumların, sahipsiz hayvanlara ve onları sevip besleyen gönüllü insanlara müdahale etmesi kanunen yasaya aykırıdır.

 

SAHİPLİ HAYVAN statüsünde olan hayvanlara herhangi bir zarar verilmesi halinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.

 

Karnesi çıkartılmamış ve aşılama yapılmamış hayvanlara ilişkin olarak da 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununun ilgili hükümleri uyarınca sokak hayvanları, oturmuş olduğunuz sitelerinde belediyesinin himayesi altında bulunup bu hayvanlara herhangi bir zarar verilmesi halinde (belediye dahi toplayıp, kısırlaştırıp, aşılayıp aldığı bölgeye bırakmakla yükümlü iken site yönetiminizin keyfi uygulaması ile hayvan toplanması ve barınağa verilmesi yasaya aykırıdır)

 

Bunu da buraya koyalım; yaz geliyor, onları ait oldukları yerden etmeden, onları unutmadan; lütfen bir kap su bir kap mama!

 

Aynur Görmüş

 

 

bottom of page